Reč rektora DUNP-a o priznatosti diploma diplomiranih fizioterapeuta

January 24, 2017

Problem diplomiranih fizioterapeuta i neprepoznavanje njihovih diploma jedan je od gorućih problema sa kojima se susreću nakon završetka studija.
O toj temi za “Radio Sto Plus” govorio je rektor Državnog Univerziteta u Novom Pazaru, a mi njihovu vest prenosimo u celini sa linkom ka originalnoj vesti (  http://radiostoplus.com/item/20592 ).

“Iako su se školovali na akreditovanom fakultetu i na budžetu, sa Državnog univerzitetu u Novom Pazaru svake godine izađe desetak fizioterapeuta čije fakultetske diplome ta ista država ne prepoznaje.

Na toj visokoškolskoj ustanovi je do sada diplomiralo 86 studenata a posao u zemlji je našlo tek njih desetak, najčešće sa platom srednjoškolca, rekao je danas za Sto plus rektor Miladin Kostić.

On je potvrdio da “iako je to zanimanje navedeno u Pravilniku o listi akademskih naziva” i fakultet akreditovan, Ministarstvo zdravlja njihove diplomce ne prepoznaje kao stručne fizioterapeute.

“Zdravstvene ustanove godinama ne menjaju sistematizacije radnih mesta, a Srbija je i dalje jedina država u Evropi koja nema nacionalni okvir kvalifikacija. To je jedini problem u ovom slučaju”, rekao je profesor Kostić.

Na pitanje zašto se, ako se već znalo da je studijski program u startu u problemu, univerzitet odlučio da ga oformi rektor je odgovorio da je jedna od karakteristika obrazovanja da uvek “ide u susret potrebama vremena”.

Kostić je potvrdio da “postoji nesklad između različitih ministarstava”, u ovom slučaju ministarstava obrazovanja i zdravlja, zbog čega su diplomirani fizioterapeti prinuđeni da idu u inostrastvo, “gde se njihove diplome priznaju i lako dolazi do posla”.

Prema njegovim rečima, fizioterapeuti spadaju u grupu traženih zanimanja i u zemlji, pošto takav studijski program postoji još samo u Novom Sadu, a “država će uskoro kroz sistem prepoznati status diplomiranih fizioterapeuta”.

Sajt Specijalne bolnice za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti u Novopazarskoj banji potvrđuje da je sistematizacijom radnih mesta predviđeno upošljavanje samo fizioterapeuta sa srednjom i višom školom.

I.Slezović”

Kao što se već zna, jedan od ciljeva UDFS-a je  da diplomirani fizioterapeuti zauzmu mesto koje im njihovim obrazovanjem pripada. Ovakvi tekstovi daju nam vetar u ledja i podsecaj da nismo sami u ovoj borbi i nadamo se razumevanju države za naše probleme.

Tim UDFS

Posted in vesti