M.E.A.T. ili R.I.C.E. procedura kod povreda ligamenata i tetiva

March 22, 2017

Poslednjih godina vodi se polemika oko učinkovitosti RICE procedure kod povrede tetiva i ligamenata. Istraživanja su okrenuta u smeru ispitivanja reakcija organizma na povredu i šta se sve događa nakon povređivanja.
Neki od zaključaka jesu da RICE procedura kod povrede mekih struktura zgloba (ligamenata i tetiva pre svega) daje kontraefekte od poželjnih. S obzirom da su to slabije prokrvljena tkiva od mišića recimo, RICE procedura dodatno uskraćuje cirkulaciju  tkivima u akutnom stadijumu povrede.

RICE procedura prvi put kao takva opisana je 1978. godine od strane sportskog lekara dr Gabe Mirkin-a. RICE procedura postala je zlatni standard medicine za smanjenje otoka i bola kod povreda, što i jeste njen osnovni cilj.

Kako se na svim poljima fizikalne medicine trudimo da što ranije započnemo rehabilitaciju i kako su životni zahtevi takvi da se očekuje što brži oporavak, naročito u sportu gde su ove povrede česte iz raznih istraživanja proistekao je M.E.A.T. protokol.

M.E.A.T. skraćenica nastala je od početnih slova engleskih reči:
-Movement
-Exercise
-Analgetics
-Treatment

М ( movement)– kretanje: Smatra se da rana aktivacija u smislu pokretanja povređenog dela do granice bola, pomaže u smislu stimulacije zarastanja, veće elastičnosti i funkcionalnosti ožiljnog tkiva
Istraživanje iz 2012. godine pokazuje da je manji broj dana bio potreban za oporavak ljudima koji nisu imobilisali skočni zglob nakon uganuća.

Е (exercise)– vežbanje: Iz istih razloga kao i prethodna stavka, terapeutske vežbe potpomažu process regeneracije.

А (analgesics)-analgetici: ovde se pre svega misli na prirodne analgetike, ne smeju se koristiti anti- inflamatorni lekovi jer se prema teoriji ove procedure na taj način utiče na normalne reakcije organizma koje mu ne smemo uskratiti.
Upala je u ovom slučaju naš saveznik, a ne neprijatelj. U prirodne analgetike ubraja se i akupunktura, biljni preparati,…

Т (treatment)– tretman: Pre svega ovde se misli na fizikalne resurse koji potpomažu cirkulaciju i trofiku tkiva i na taj način oporavak povređenog dela.

Stručnjaci širom sveta savetuju da se sa M.E.A.T. procedurom započne odmah, po nastanku povrede ligamentarno-tetivnog aparata.
Međutim i dalje ne postoje izdefinisana mišljenja o tome da li je bolje totalno zameniti RICE proceduru novom metodom.
Najčešće je to prepušteno na procenu fizioterapeutima i oslanjanje na njihovo iskustvo u radu.
Postoje i oni koji navode da je M.E.A.T. procedura idealna kada smo u mogućnosti da dijagnostikujemo čisto ligamentarnu povredu ili čisto tetivnu, što najčešće nije slučaj, već se javljaju udruženo sa povredama mišića gde bi ova procedura bila kontraindikovana.

Ono što se u praksi često sreće jeste kombinacija ovih protokola, što je možda i najbolji pokazatelj koliko je posao fizioterapeuta kreativan, odgovoran i koliko zavisi od znanja terapeuta o samim povredama i mogućnostima izlečenja.

Posted in aktuelnosti