Obaveštenja za studente

Poziv na Skupštinu

Obaveštavaju se svi članovi Skupštine Udruženja da će se četvrta redovna skupština UDFS održati u subotu, 9. juna 2018. godine u amfiteatru Farmacije,  Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 10 časova. Molimo redovne članove skupštine da nam na mail udruženja: serbian.physio.association@gmail.com potvrde dolazak na skupštinu radi obezbeđivanja potrebnog kvoruma. Napominjemo da je u interesu da nas se okupi što više da bi mogli da donesemo bitne odluke za dalji rad, a ujedno i da prezentujemo dosadašnji rad Udruženja. Nakon održane Skupštine Udruženja pod okriljem tačke razno obratiće nam se gospodin Filip Manja, lekar kineske medicine. Diplomirao je kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i za vreme studija se zainteresovao za tradicionalnu kinesku medicinu. Nakon toga je u Kini diplomirao na osnovnim studijama kineske medicine, na kineskom jeziku. Obučavao se na polju akupunkture, fitoterapije, tuian masaže,…kod velikih učitelja poput majstora Duan Zhilianga i Andrew Nugent- Heada i u kineskim bolnicama, prateci desetine lekara kineske medicine. Skupština je otvorena za sve kolege koji žele da saznaju više o fizioterapeutskoj praksi, njenoj poziciji, a posebno vas pozivamo da prisustvujete na predavanju našeg gosta koje će biti veoma zanimljivo.

Posted in aktuelnosti, Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Poziv na Skupštinu

Fizio za kengure: Kako i ja da postanem kengur? (Deo 4.)

Dobar dan i srećan kraj grejne sezone! 😉   U prošlom „izdanju“ sam nagovestio i priču o tome kako postati fizioterapeut u Australiji. Da bi imali pravo obavljati delatnost fizioterapeuta ovde morate naravno imati i profesionalnu licencu kao i u svakoj zemlji sveta. Na žalost za većinu fizioterapeuta stranaca to je još uvek daleka stavka u procesu zapošljavanja u Australiji. Moramo početi od početka.

Posted in aktuelnosti, Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Fizio za kengure: Kako i ja da postanem kengur? (Deo 4.)

Konkurs za upis na Master studije u Novom Pazaru

Na sajtu Državnog univerziteta u Novom Pazaru izašao je konkurs za upis na Master studije studijskog programa Rehabilitacije. Za više informacija možete posetiti sajt Univerziteta- http://www.np.ac.rs/yu/obavetenja/90-obavestenja-univ/1170-obav-171020171 Ili pritiskom na sledeći link otvoriti Konkurs za upis:   Konkurs za Master studije Rehabilitacije

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Konkurs za upis na Master studije u Novom Pazaru

“Fizička aktivnost za život”

Udruženje diplomiranih fizioterapeuta Srbije povodom Dana fizioterapeuta (8.9.) održalo je akciju u prostorijama gerontološkog centra “Novi Sad” u domu “Liman”.

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on “Fizička aktivnost za život”

Važno obaveštenje u vezi stručnog ispita

Poštovane kolege, Nakon privremene obustave polaganja stručnog ispita u Ministarstvu zdravlja obaveštavam Vas da je UDFS nakon niza kontakata sa Sektorom za organizaciju zdarvstvene službe i slanja relevantne dokumentacije uspelo da se izbori za prekid ove pravno neutemeljene obustave.

Posted in aktuelnosti, Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Važno obaveštenje u vezi stručnog ispita

Dopis Vladi Republike Srbije povodom informacije o stručnom ispitu

Poštovane kolege, imam potrebu, moralnu obavezu i dužnost kao predsednica Udruženja diplomiranih fizioterapeuta Srbije,  posebno zbog kolega koji nisu učestvovali i pratili rad Udruženja u prethodnom periodu, da vas podsetim a ujedno i upoznam sa trenutnim zakonodavnim položajem diplomiranih fizioterapeuta u R. Srbiji. Kao što znate, od 2007 god. na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru a od 2009 god. i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu postoji AKREDITOVANI studijski program Osovnih akademskih studija medicinske rehabilitacije. Kao logičan sled u ostvarivanju prava na nastavak studija  drugog stepena obrazovanja, od 2012 god. u Novom Pazaru a od 2017 god.  u Novom Sadu AKREDITOVANE su Master akademske studije medicinske rehabilitacije. Nastojanje za ostvarivanje prava na nastavak obrazovanja u okviru trećeg ciklusa akademskih studija (diktorske studije) još uvek je aktuelno ali i vrlo izvesno.

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Dopis Vladi Republike Srbije povodom informacije o stručnom ispitu

Fizio za kengure: Kako to Oziji rade… (deo 3.)

Pozdrav svima posle kraće pauze. Posao mi je oduzeo energiju za kreativne aktivnosti pa mi nije bilo do pisanja od poslenje priče. Dođoh do daha… pa da nastavimo dalje. Posao je osnova imigracije u Australiji. Kao što sam ranije pisao, postoje različite kategorije viza na osnovu kojih možete boraviti ovde, ali zaposlenje je možda najlakši put. Iza braka, naravno. U zavisnosti od statusa (nezavisno ili sponzorisano) možete odabrati vizu koja vam daje više ili manje slobode u kretanju na tržištu rada i traženju svoga mesta pod suncem. Svi oni koji rade u zdravstvenoj zaštiti znaju da se posao tek tako ne obavlja bez da ispunite kriterijum licenciranja. U Australiji postoji nešto što se zove AHPRA – Australian Health Practitioner Regulation Agency u okviru postoje odbori (komore) za svaku profesiju pojedinačno. Kako za medicinske profile (lekari i sestre), tako i pridružene medicinske profesije ili Allied Health Workforce (kiropraktičari, optometristi, osteopati, farmaceuti, fizioterapeuti, podijatri, psiholozi…) što čini ukupno 14 komora pod kapom AHPRA. Članstvo u odgovarajućem odboru je obavezno za sve one koji se aktivno bave svojom profesijom u ma kojoj vrsti institucije radili. Članstvo u komori po trenutnom cenovniku košta 110$ AUD godišnje. Da bi održali licencu validnom potrebno je godišnje skupiti 20 CPD – Continuing Professional Development bodova na osnovu pohađanja stručnih kurseva u toku tekuće godine. Kursevi moraju biti u oblasti kojom se bavite, tako da ne možete prikazati bodove slušajući sestrinske kurseve na primer, osim ako nije tema od obostranog interesa.

Posted in vesti, za studente | Comments Off on Fizio za kengure: Kako to Oziji rade… (deo 3.)

Konkurs za upis u prvu godinu Master akademskih studija medicinske rehabilitacije

Na sajtu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu izašao je “Konkurs za upis studenata u prvu godinu master akademskih i specijalističkih akademskih studija u školskoj 2017/18. godini“. Konkursom su obuhvaćene i Master akademske studije medicinske rehabilitacije za koje je izdvojeno 20 mesta i to 3 budžetska i 17 samofinansirajućih.

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Konkurs za upis u prvu godinu Master akademskih studija medicinske rehabilitacije

Odgovor Instituta za javno zdravlje Srbije na inicijativu UDFS-a

Odgovor Instituta za javno zdravlje Srbije na inicijativu Udruženja diplomiranih fizioterapeuta Srbije da se 8. septembar, Svetski dan fizioterapeuta uvrsti u Kalendar zdravlja. Odgovor prenosimo u celosti:

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Odgovor Instituta za javno zdravlje Srbije na inicijativu UDFS-a

Održana je treća redovna Skupština UDFS-a

Treća po redu Skupština Udruženja održana je u subotu (10.6.) u 10h na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Svi prisutni imali su priliku da dobiju uvid u jednogodišnji rad Udruženja, postave pitanje I dobiju odgovore na sve nedoumice. Skupštini je prisustvovao počasni clan UDFS-a prof dr Svetlana Popović-Petrović, koja je ovom prilikom u ime svog brata profesora dr Stevana Popovića primila zahvalnicu Udruženja. Takođe skup je svojim prisustvom uveličala I profesorka Aleksandra Mikov, šefica katedre Medicinske rehabilitacije.

Posted in Uncategorized, vesti, za studente | Comments Off on Održana je treća redovna Skupština UDFS-a