Tecar terapija

March 13, 2017

Tecar predstavlja inovaciju u oblasti termoterapije.
Zasniva se na primeni radiofrekfencijskih strujnih talasa koji uzrokuju toplu reakciju u tkivima. Tretirajući povređeno mesto biokompatibilnom radijalnom energijom ubrzavaju se metabolički procesi i stimulišu procesi samozaceljivanja. Tecar terapija je našla svoju primenu u ortopediji, neurologiji, reumatologiji, neurohirurgiji, kao i lečenju sportskih povreda. Za razliku od drugih tradicionalnih metoda (IC lampe, lasera, ultrazvuka i elektroterapije), čije delovanje je ograničeno na površinske slojeve tela jer njihovo delovanje dolazi spolja, Tecar terapija  sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada može stvoriti duboko terapijsko delovanje koje doseže duboko unutar tretiranog područja, time pospešuje prirodne procese obnavljanja, te deluje protivupalno.

Tecar terapija se primenjuje putem dve elektrode čiji je izvor generator radio talasa. Uz pomoć specijalnog gela, pritiskom na kožu, radio talasi stimulišu unutrašnju telesnu energiju i emituju dovoljnu količinu toplote koja je potrebna da bi se smanjio bol, upala i poboljšala cirkulacija krvi.

Pozitivni učinci su vidljivi već nakon prve upotrebe:​​ – smanjenje bola (kod 85% pacijenata), povećanje pokretljivosti, regeneracija tkiva i ubrzanje lečenja.

TECAR terapija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada vrši važnu stimulaciju bioloških i ćelijskih struktura, što deluje kao:

– Proizvodnja duboke, jednolične i difuzne endogene toplote

– Smanjenje gustoće mišića i vezivnog tkiva

– Povećanje cirkulacije i limfne drenaže

– Povećanje metaboličke aktivnosti i proizvodnje energije

– Povećanje dotoka kiseonika do tkiva i apsorpcije nutrijenata

– Eliminacija metaboličkog otpada

– Re-absorpcija edema i izliva
– Anelgetski efekt usled otpuštanja endorfina i kortizola.

Tecar terapija izvorno se moze raditi uz blagu masažu, pasivno istezanje i voljnu aktivaciju misića.

Tehnika rada sa masažom odlična je za razbijanje spazama mišića jer dovodi do veće prokrvljenosti i oksigenacije tkiva.

Tehnika rada uz pasivno istezanje koristi se često u dobijanju obima pokreta nekog segmenta.

Tehnika uz voljnu aktivaciju mišića izotoničnim i izometričnim kontrakcijama uz primenu ove vrste termoterapije doprinosi njihovom opustanju.

Bez obzira na preporučene tehnike rada od strane proizvođača aparata za Tecar terapiju, čest slučaj u praksi je da se koristi čist uticaj radiofrekfencijskih strujnih talasa, koji pokazuju odličan rezultat u stručnoj praksi.

 

 

 

Posted in aktuelnosti