Obraćanje predsednice u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom

April 1, 2020

Poštovane kolege, dragi prijatelji,

lekari, medicinske sestre, farmaceuti, laboranti, radiološki tehničari, fizioterapeuti, stomatolozi i ostali zdravstveni radnici širom sveta usmeravaju sve svoje napore na prevenciju, dijagnostikovanje, kontrolu i lečenje COVID-19 .


Oni se dovode u rizik dok se bore za zaštitu svoje zajednice, često bez potrebne lične zaštitne opreme, poput maski i odela od zaštitnog materijala, koji ih mogu zaštititi od infekcije kako bi mogli nastaviti s vitalnim radom.

Osnovna poruka koja najčešće prati fizioterapeute u njihovom radu je da lekari spašavaju život, a fizioterapeuti čine život vrednim življenja.

 Mnogima pri tome nije poznato da fizioterapeuti učestvuju u ranoj rehabilitaciji na različitim odeljenjima pa tako i u jedinicama intenzivne nege, sprovodeći između ostalog i respiratornu fizioterapija, čija je uloga naučno potvrđena.

Osim toga, svojim stručnim savetima, kompetentnim znanjem, solidarnošću i empatijom fizioterapeuti na različite načine nastoje da podstaknu ljude u novonastalim okvirima na aktivnost a time da očuvaju njihovo  kretanje,  preveniraju sekundarne posledice inaktiviteta, nametnutog prejedanja i nemerljivog stresa i straha od neizvesnosti. Hvala neizmerno na tome!

U danima koji slede, posebno kada ova teška vremena ostanu iza nas, otklanjanje posledica koje ova moderna pošast ostavi na različite sisteme ljudskog organizma, fizioterapeuti će igrati jednu od značajnijih uloga.

U uslovima urušavanja krovnog udruženja sa višedecenijskom tradicijom, sigurna sam da ste u jednom trenutku osetili nedostatak informacija i preporuka koji se odnose na fizioterapeutsku struku a koje možete pronaći na jednom mestu i biti sigurni u njihovu  verodostojnost.

U narednim danima, Udruženje diplomiranih fizioterapeuta Srbije nastojaće da vam  informacije koje se odnose na fizioterapeutsku struku u novonastalim okolnostima pruži objektivno i pravovremeno, prateći situaciju kako u zemlji i regionu tako i na globalnom nivou.

U ime svojih vrednih kolega i u svoje lično ime, srdačno Vas pozdravljam!

#Ostanite Kod Kuće!

Predsednica UDFS-a

Dušica Perović

April 3, 2020

U priloženom dokumentu nalaze se preporuke za fizioterapijske procedure u radu sa pacijentima obolelim od COVID-19.
Procedure preuzete od Hrvatskog društva za kardiorespiratornu fizioterapiju i NIV i preuređene od strane tima Udruženja diplomiranih fizioterapeuta Srbije u nadi da će značiti kolegama u radu.

#ostanikodkuće

April 1, 2020

Kao zdravstveni radnici izloženi smo većem riziku od šire javnosti i cenimo doprinos koji svi daju.  Ovo su izazovna vremena. Virus COVID-19 postavio je zahteve celom zdravstvenom sistemu o kojima do sada nikada nismo ni sanjali. 

Zdravstvena zaštita naš je najvažniji zadatak  te u vezi sa  nejasnoćama u odnosu na novonastalu pandemijsku situacijom s virusom, Covid-19 a u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje, strukovnih udruženja i asocijacija iz regiona i sveta, tim UDFS iznosi preporuke i uputstva u vezi sa organizacijom fizioterapeutske delatnosti:

 1. Pridržavajte se  saveta svog poslodavca i svih preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije.
 2.  Ako imate specifična klinička pitanja, prvo razgovarajte s poslodavcem, jer za COVID-19 ne možemo ponuditi specifične kliničke savete.
 3.  Toplo preporučujemo da svim svojim pacijentima koji nisu hitni i ako pacijentovo stanje dozvoljava, odložite svoje usluge, ako je moguće, u narednih 30 dana.

 Hitnost se procenjuje tako da fizioterapeut po svojoj vlastitoj stručnoj proceni utvrdi da li će odlaganjem fizikalne terapije ugroziti život pacijenta.

U skladu sa informacijama koje dobijamo od kolega na terenu, sve ambulantne fizikalne terapije su prilagodile radno vreme vanrednom stanju u zemlji, odložile svoje pacijente čija je terapija u toku i nove pacijente ne primaju osim u hitnim slučajevima.

 Usluge fizioterapije u kući korisnika, tamo gde je ona organizovana, trebale bi biti zaustavljene kako bi se poštovali protokoli socijalnog distanciranja, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije.

 Za optimizaciju socijalne distance, preporučujemo da se fizioterapijske usluge u zajednici pruže samo pacijentima sa hitnim potrebama.

 • edukovati pacijenta i/ili njegovu porodicu kako da nastave sami da rade odgovarajuće vežbe za sekundarnu prevenciju, kako nebi nastale kontrakture ili slične posledice za pacijenta.
 • omogućiti pacijentu da u određeno vreme budete dostupni putem telefonaskypa ili sličnih modela komunikacije na daljinu koji se popularno danas zovu  e-zdravlje / tele-zdravlje te da taj period koji je pacijent imao uz fizioterapeuta nadoknadite na ovaj način.
 • savetujemo fizioterapeute da na osnovu svoje profesionalne procene utvrđuju kada, gde i kako treba pružiti fizioterapeutsku uslugu i u svim situacijama kontakta s pacijentom koriste zaštitnu opremu : maska, rukavice, zaštitni mantili, zaštitne naočare, zaštitna odeća dugih rukava ( minimalno hirušku masku i rukavice), te da se pridržavaju higijenskih uputstava izdatih od  strane Instituta za javno zdravlje Srbije.
 •  Često i pravilno pranje ruku osnovna je mera koja se sprovodi za sprečavanje širenja infekcije. Omogućite učestaliju i redovniju higijenu ruku, poboljšanjem uslova za pranje ruku (tekuća voda, sapun, postavka aparata za suvo pranje ruku, zamena peškira  ubrusima)
  Higijena ruku se obavlja prema nacionalnim preporukama i “Pet momenata za higijenu ruku”
 •  Obezbediti zaštitnu opremu za pacijenta (preporučeni minimum: zaštitna maska i rukavice)
 •  U slučajevima gde je to moguće, obezbediti rad u prostoriji  sa samo jednim pacijentom u predviđenom terminu za njega, po principu “1 na 1”.

Ukoliko to nije moguće obezbediti razmak među pacijentima minimum 2m, tako da jedan pacijent bude sam na 4 kvadratna metra.

 1. Postojeće preporučene procedure čišćenja i dezinfekcije radnog prostora treba slediti dosledno i tačno. Preporučuje se upotreba 70% etil alkohola za dezinfekciju radnih rekvizita i natrijum- hipohlorit od 0,5% za dezinfekciju površina.
 2.  Savetuje se izrada upitnika koji sadrži informacije o kretanju pacijenta u inostranstvo, kao i o mogućim respiratornim tegobama i simptomima nalik gripu
 3.  Redovno provetravajte prostor u kom boravite/ radite
 4. Informišite se koristeći zvanične, proverene i medicinski utemeljene podatke na službenim portalima : Ministartsva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Vlada Republike Srbije
 5. U uslovima vanrednog stanja u zemlji,Ministar zdravlja može doneti posebno Rešenje kojim Vas može, za vreme novonastale epidemiološke situacije privremeno rasporediti da budete na usluzi zdravstvenom sistemu i odrediti gde će biti vaše privremeno radno mesto i koji će vam biti zadaci te odrediti i radno vreme. Zato je bitno da se u ovim slučajevima fizioterapeuti pridržavaju uputstava svoga poslodavca. Ova mera se odnosi na zdravstvene ustanove i privatne zdravstvene radnike u Mreži javne zdravstvene službe.

U nadi da ćete preporuke prihvatiti kao dobronamerne, srdačno Vas pozdravljamo!

Tim UDFS-a

June 4, 2018

Obaveštavaju se svi članovi Skupštine Udruženja da će se četvrta redovna skupština UDFS održati u subotu, 9. juna 2018. godine u amfiteatru Farmacije,  Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 10 časova.

Molimo redovne članove skupštine da nam na mail udruženja: serbian.physio.association@gmail.com potvrde dolazak na skupštinu radi obezbeđivanja potrebnog kvoruma. Napominjemo da je u interesu da nas se okupi što više da bi mogli da donesemo bitne odluke za dalji rad, a ujedno i da prezentujemo dosadašnji rad Udruženja.

Nakon održane Skupštine Udruženja pod okriljem tačke razno obratiće nam se gospodin Filip Manja, lekar kineske medicine. Diplomirao je kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i za vreme studija se zainteresovao za tradicionalnu kinesku medicinu. Nakon toga je u Kini diplomirao na osnovnim studijama kineske medicine, na kineskom jeziku.
Obučavao se na polju akupunkture, fitoterapije, tuian masaže,…kod velikih učitelja poput majstora Duan Zhilianga i Andrew Nugent- Heada i u kineskim bolnicama, prateci desetine lekara kineske medicine.

Skupština je otvorena za sve kolege koji žele da saznaju više o fizioterapeutskoj praksi, njenoj poziciji, a posebno vas pozivamo da prisustvujete na predavanju našeg gosta koje će biti veoma zanimljivo.

May 24, 2018

Na ovogodišnjem Baby exitu ćemo se baviti temom koja se zove “Porodično vežbanje”. U odrastanju svakog deteta najvažniji su roditelji i primer koji oni pružaju, a mi ćemo im pomoći da svojoj deci daju što bolji primer za zdrav rast i pravilno držanje tela. Takodje radićemo vežbice koje će biti zanimljive kako deci tako i mamama i tatama. Dodjite da se i ove godine lepo družimo.

Da učimo decu da rastu zdravo,mi smo dali zavet, dragi roditelji fizioterapeute pitajte za savet !

Vidimo se na Petrovaradinskoj tvrdjavi 26. i 27. maja od 16- 19h ! 🙂

Posted in aktuelnosti, vesti
March 15, 2018

Dobar dan i srećan kraj grejne sezone! 😉

 

U prošlom „izdanju“ sam nagovestio i priču o tome kako postati fizioterapeut u Australiji.

Da bi imali pravo obavljati delatnost fizioterapeuta ovde morate naravno imati i profesionalnu licencu kao i u svakoj zemlji sveta. Na žalost za većinu fizioterapeuta stranaca to je još uvek daleka stavka u procesu zapošljavanja u Australiji.

Moramo početi od početka.

October 19, 2017

Na sajtu Državnog univerziteta u Novom Pazaru izašao je konkurs za upis na Master studije studijskog programa Rehabilitacije.
Za više informacija možete posetiti sajt Univerziteta- http://www.np.ac.rs/yu/obavetenja/90-obavestenja-univ/1170-obav-171020171

Ili pritiskom na sledeći link otvoriti Konkurs za upis:   Konkurs za Master studije Rehabilitacije

September 19, 2017

Udruženje diplomiranih fizioterapeuta Srbije povodom Dana fizioterapeuta (8.9.) održalo je akciju u prostorijama gerontološkog centra “Novi Sad” u domu “Liman”.

September 14, 2017

Poštovane kolege,

Nakon privremene obustave polaganja stručnog ispita u Ministarstvu zdravlja obaveštavam Vas da je
UDFS nakon niza kontakata sa Sektorom za organizaciju zdarvstvene službe i slanja relevantne
dokumentacije uspelo da se izbori za prekid ove pravno neutemeljene obustave.

July 24, 2017

Poštovane kolege,

imam potrebu, moralnu obavezu i dužnost kao predsednica Udruženja diplomiranih fizioterapeuta Srbije,  posebno zbog kolega koji nisu učestvovali i pratili rad Udruženja u prethodnom periodu, da vas podsetim a ujedno i upoznam sa trenutnim zakonodavnim položajem diplomiranih fizioterapeuta u R. Srbiji.

Kao što znate, od 2007 god. na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru a od 2009 god. i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu postoji AKREDITOVANI studijski program Osovnih akademskih studija medicinske rehabilitacije.

Kao logičan sled u ostvarivanju prava na nastavak studija  drugog stepena obrazovanja, od 2012 god. u Novom Pazaru a od 2017 god.  u Novom Sadu AKREDITOVANE su Master akademske studije medicinske rehabilitacije.

Nastojanje za ostvarivanje prava na nastavak obrazovanja u okviru trećeg ciklusa akademskih studija (diktorske studije) još uvek je aktuelno ali i vrlo izvesno.